Säilö syksy talteen

Nyt se alkaa olemaan taas täällä, nimittäin kaunein ja värikkäin vuodenaikamme eli syksy! Hämärtyvissä illoissa on ihanaa käpertyä viltin alle, käteen lasillinen mehukasta punaviiniä ja muutama kynttilä palamaan ja avot. Siinä päivän kiireet unohtuvat nopeasti.

Syksyn lähestyessä myös upeat luonnon antimet alkavat putkahdella esiin maasta ja varvuista, on sieniä ja marjoja joka lähtöön. Puolukoita onkin tänä vuonna näkynyt runsaasti, ja niistä on tullut pyöräytettyä mehukas piirakka. Luonnon antimia kannattaakin käyttää hyväkseen monilla eri tavoilla, niitä voi kuivattaa, säilöä suolaan, etikkaan tai rasvaan, hapattaa, mehustaa, pakastaa, säilöä alkoholiin 😉 ja keittää hilloksi. Melkein vain taivas on rajana, kunhan muistaa puhtaat ja desinfioidut purkit. Eikä mielikuvituksesta ja kokeilunhalustakaan haittaa ole.

Tässäpä alla muutama herkullinen ohje iltojen ratoksi:

Suolasienet

1 kilo sieniä (haapa-, kangas-, karva-, ja pikkurouskut toimivat parhaiten)
150g karkeaa merisuolaa

Puhdista sienet hyvin ja leikkaa tarvittaessa isommat sienet pienemmiksi.

Ryöppää sienet, eli keitä niitä väljässä vedessä. Karva- ja kangasrouskut vaativat 10 minuutin keiton ja haapa- ja pikkurouskuille riittää viisi minuuttia. Siivilöi ryöpätyt sienet ja jäähdytä siivilässä juoksevan veden alla. Valuta sienet kunnolla. Lado sieniä ja suolaa vuorotellen kerroksiksi puhtaisiin, desinfioituihin lasipurkkeihin. Jätä päällimmäiseksi paksu suolakerros, varmista että sienet ovat kokonaan peittyneet suolaan ja säilö kylmään. Suola irrottaa sienistä nestettä, kannattaa tarkistaa silloin tällöin että sienet ovat kokonaan suolaliemen peitossa. Toki voit tarvittaessa keittää lisää lientä (1L vettä ja 100g suolaa) ja lisätä sitä purkkeihin. Muista ennen käyttöä liottaa sieniä kylmässä vedessä, mitä pidempään säilöt niin sitä enemmän sieniä tulee huuhdella ennen käyttöä jotta suolapitoisuus vähenee.

Pihlajalla maustettu jallu

3dl pihlajanmarjoja
0,5l jaloviinaa
3rkl ruokosokeria

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja säilö kylmässä kolme viikkoa. Siivilöi ennen käyttöä.

Maistuu mukavasti jälkiruoan ja kahvin kanssa.

Innoituksena olemme lueskelleet ”Säilö & Kokkaa” keittokirjaa; kannattaa ehdottomasti tutustua kyseiseen opukseen! Keittokirjoja tutkimalla saattaa törmätä mitä upeimpiin ja innostaviin resepteihin.

Elokuinen tervehdys tiimiltä

Kuluvan kesän kelit ovat olleet kovin vaihtelevat, mutta meillä kävi tiimimme kanssa loistava tuuri kun omana virkistyspäivänämme oli mitä mahtavin sää. Aurinkoa ja lämpöä oli juuri sopivasti +25 astetta, mikäs sen upeampaa! Virkistyspäiväämme vietimme missäpä muuallakaan kuin omalla kauniilla Villallamme SUP lautaillen, uiden, syöden ja saunoen. Päätimme myynnin, salin ja keittiön kanssa yhdistää loistokkaat voimamme ja valmistimme yhdessä erittäin maittavan buffet illallisen. Yhdessä puuhailu oli oikein mukavaa ja varmasti myös lähensi meidän tiimiä entisestään.

Tänä vuonna päätimme viettää kesäpäivän yhdessä toisen upean yrityksen, monille asiakkaillemme tutun Twenty Knotsin kanssa. He toivat meille Villalle itsensä lisäksi SUP laudat, joilla pääsimme kaikki jo lähes joka kesäiseksi perinteeksi muodostuneelle SUP retkelle kauniiseen ympäristöömme. Lautailun lomassa nähtiin jos jonkinmoisia taiteiluja ja yksi meistä onnistui epähuomiossa jopa juoksemaan oman lautansa päältä suoraan mereen, tältä reissulta ei kyllä naurua puuttunut.

On hyvä välillä ottaa yhteistä aikaa itselleen ja työkavereilleen , siinä saattaa hämmästyä ja huomata työkavereissaan olevan yllättäviä puolia. Yksi meistä osaakin tehdä upeaa aasialaista ruokaa ja toinen taas osasi Michael Jacksonin täydellisen tanssikoreografian! Mukava oli myös nähdä Villa asiakkaan näkökulmasta. Voi taas kerran todeta puitteiden olevan upeat, ja auringonlaskua on ihanaa ihailla näköalasaunastamme lempeiden löylyjen siivittämänä. Tästä ei kesäpäivä parane!

Vehreää herkkua

Nyt kun kesä yrittää kovasti tuolta hiipiä, on pihamme samalla puhjennut upeaan vehreyteen. Me tykkäämme Villalla piipertää puutarhassa ja kasvattaa itse omat yrttimme ja muita pieniä luonnon antimia. Tarkkaavaisimmat vieraamme ovatkin jo bonganneet pihan sivustalta yrttilaatikkomme!

Tänä kesänä meillä kasvaa pihalla omasta sadosta timjamia, rosmariinia, minttua, ruohosipulia, kelta- sekä mustasinapinsiemen versoja, sarviapilan versoja, mustaherukkaa sekä mansikkaa! Mikäs onkaan sen mukavampaa kuin saapastella pihalle kesken päivän saksimaan omasta puutarhasta yrttejä ruokiin asiakkaidemme iloksi. Näistä kun voi olla aivan varma että niissä ei ole käytetty minkäänlaisia torjunta-aineita tai mitään muutakaan luonnotonta. Ja itse kasvatettu kun tuppaa maistumaan aina jostain syystä paremmalta😉

Kukkaloiston puhkeamista meillä vielä odotellaan, myyntipalvelumme innokas viherpiipertäjä kylvi nimittäin pihallemme tuoksuhernettä kuukausi takaperin räntäsateessa. Niistä toivon mukaan kasvaa lähiaikoina kauniita, värikkäitä ja huumaavan tuoksuisia kukkia ilahduttamaan asiakkaitamme ja pikku pörriäisiä. Tällä hetkellä vain näyttää siltä että ”osassa siemenistä on ollut hieman vikaa” kun vain puolet istutetuista siemenistä lähti itämään. Liekö vika istuttajassa, säässä vai siemenissä.

Häähumua

Kun kesä lähestyy kovaa vauhtia, alkaa Villalla olla myös häähuumaa lähes jokaisena viikonloppuna. Näin ollen meillä onkin kuvitteelliset vaaleanpunaiset kakkulat päässä koko kesän ajan, ja olemme valmiiksi virittäytyneitä toteuttamaan unelmien hääpäiviä. Meillä pystyy järjestämään häät myös avaimet käteen palveluna!

Onkin hyvä ensin tarkistaa meiltä mahdollista vapaata juhlapäivää, nimittäin vuoden 2020 kesän lauantai päivistä puolet on jo varattuina! Nousevaksi trendiksi on tullut myös perjantai sekä sunnuntai häät, niitäkin meillä on muutamat tänä kesänä. Sopivan päivän löytyessä, laskemme teille suuntaa antavan tarjouksen ja halutessanne teemme teille alustavan varauksen. Sitten onkin pari viikkoa aikaa mietiskellä rauhassa asiaa ja tulla tutustumaan Villaan.

Itse hääjuhlaa voimme suunnitella yhdessä noin 3-4 kuukautta ennen varsinaista juhlapäivää. Vahvistetuille varauksille räätälöimme mielellämme toiveiden mukaisen menun, mikäli listallamme olevista ei löydy mieleistä. Meillä on järjestetty niin italialaisia, street food, saaristolaispöytä ja espanjalaisilla tapas menuilla höystettyjä häitä, nerokas keittiömme kun taipuu lähes kaikkeen.

Vihkimisen voi halutessaan järjestää terassillamme, ja toiveidenne mukaisesti voimme myös vuokrata teille juhlakatoksen terassille. Mikäs onkaan sen ihanampaa kuin sanoa ”tahdon” kimaltavan meren äärellä rakkaimpien ympäröimänä.

Kauttamme pystyy tilaamaan myös kauniit kukat juhlaanne, kunhan vain pitää mielessä että tila itsessään ei suurempia kukka-asetelmia edes kaipaa, sillä Villan maisema on vangitsevan kaunis. Pienet ja yksinkertaiset kukat toimivat meillä parhaiten. Toteutamme myös paikkakortit toiveidenne mukaisesti, sekä kauniit menu- ja ohjelmakortit. Näissä käytämme yleensä kaunista vaaleaa helmiäispaperia. Tilaa ei tarvitse tulla itse järjestelmään tai somistamaan ennen juhlan alkua, henkilökuntamme pitää huolen tästä ja voitte itse keskittyä nauttimaan omasta tärkeästä päivästänne.

Villan etuna on se, että voit tuoda omat alkoholijuomat Villalle, nämä olisi hyvä tuoda päivää ennen juhlaa jotta ehdimme viilentämään kaiken tarjoilulämpötilaan. Olemme katsoneet menuihimme valmiiksi niihin sopivat juomasuositukset, jotka voitte kätevästi tilata Alkon verkkokaupasta tilausnumeroa käyttäen. Avustamme oikein mielellämme juomien määrissä. Kun juomat ovat saapuneet Villalle, kohtelemme niitä kuin omiamme ja tarjoilemme niitä vieraillenne normaalisti ja pidämme kaikesta huolta.

Villalla juhlia voi aina kello 00:00 saakka, jonka jälkeen hyvänä ideana on tilata esimerkiksi JT-Linesilta vesibussi suoraan Villan laituriin. Vesibussi voi viedä vieraanne Helsingin kaunista rantaviivaa pitkin vaikkapa Kauppatorille. JT-Linesilla on muutama vesibussi johon saa viedä omat juomat, joten tässä samalla hoituu hyvin jopa häiden jatkot ilman jonotteluita ja turhia siirtymisiä vältellen.

Tehdään teille yhdessä upea hääpäivä jonka kauniit muistot jäävät mieleen vielä vuosiksi eteenpäin!

Laineiden liplatusta Villalla

Koska sijaitsemme aivan meren äärellä ja meillä on mukavasti omaa rantaviivaa sekä laituri, voi Villalla järjestää paljon veteen liittyviä aktiviteetteja vaikkapa yrityksen kesäjuhlan yhteyteen. Suosituimpana näistä on SUP-lautailu, joka ei sinänsä vaadi mitään erityisempää kokemusta lajiin vaan toimii myös mukavan leikkimielisenä aktiviteettina auringon säteiden helliessä ihoa.

Meidän oma lemppari SUP-lautailun järjestäjä on ehdottomasti Twenty Knots, joka tuo tilauksesta omat ihastuttavat ja iloiset ohjaansa lautoineen päivineen Villalle asiakkaitamme varten.

Twenty Knots on perheyritys, joka on perustettu vuonna 2012 alun perin purjelautailun ympärille. Ensimmäisenä kesänä perustajasisarukset pääsivät tutustumaan SUP-lautailuun ja hurahtivat siihen täysin. Twenty onkin ollut mukana kehittämässä SUP-lautailua lajina Suomessa alusta lähtien.

Heidän timanttiseen tiimiin kuuluu perustajasisarusten (Joel, Paul ja Maria) lisäksi omat vanhemmat Auli ja Petri, jooga/pilates- ja SUP-ohjaaja Terhi sekä alusta lähtien mukana olleet SUP-ohjaajat Saara ja Pauliina. Mukana on myös muutamia freelance apuja sekä kaksi kesätyöntekijää Sander ja Aleksi.

Tässäpä heidän vastaus usein kysyttyyn kysymykseen:

pystyykö kuka tahansa aikaisempaan liikuntakokemukseen katsomatta suppailla?

”Pystyy ehdottomasti! Käytämme aina kovia ja leveitä SUP-lautoja, jotka ovat tosi vakaita ja sopivat hyvin eri liikuntataustan omaaville. SUP-laudalla voi myös hyvin meloa istualtaan tai polviltaan, ja aloitammekin aina hakemalla tuntumaa lautaan ensin polviltaan (tai istualtaan jos tuntuu polvissa). Ensimmäisten tärinöiden jälkeen helpottaa aika nopeasti ja tasapaino tottuukin pieneen keinutteluun noin 10 minuutissa. Pidämme ryhmät pieninä ja valitsemme turvallisen paikan harjoitteluun, jotta kaikki ryhmän jäsenet pysyvät mukana.”

-Maria

Viime kesänä Twenty tuli pitämään Villan tiimille oman SUP-lautailu hetken, ja aloitimme ensin nurmikolla ”kuivaharjoitellen”. Siirryimme laudoille ja jokainen meistä pääsi suhteellisen helposti ja kastumatta tutiseville kintuilleen seisomaan. SUP-lautailu tuntuu mukavasti yläkropassa, ja fiilistä voisi kuvata lähes seisaalteen melomiseksi. Vaikka meille sattuikin sateinen ja tuulinen sää, oli suppailu todella mukavaa ja helppoa. Pienen vesikammon omaavana on pakko myöntää että olisin silti mielelläni jäänyt laudan päälle heilumaan vielä pitemmäksikin toviksi, ja tämän jälkeen on tullut uudestaan useastikin suppailua.

Mikäli iloinen aktiviteetti SUP-laudan päällä kiinnostaa, olemme mielellämme avuksi tämän järjestämisessä!

Salijyrämme Annika alias Muikku

Tällä kertaa henkilökuntamme esittelyssä suuntaamme asiakkaalle näkyvämpään henkilöön, joka on salivastaavamme Annika eli tuttavallisesti Muikku. Muikku on iloinen, rempseä ja hän laittaa asiat tapahtumaan hippulat vinkuen. Todellinen salijyrä siis! Muikun tarina onkin hieman vauhdikkaampi, hän kun on asunut Australiassa saakka. Alunperin Muikku on syntynyt Savonlinnassa ja ammattikoulun jälkeen muuttanut Helsinkiin. Vaikka naiselta ei ikää saisi kysyä, on hän tuore, sähäkkä 34 vuotias daami.

Muikku päättyi ravintola-alalle suvun kautta. Osa sukulaisista kun työskenteli ravintola-alalla niin sitä kautta myös hän innostui. Koulutuksen hän hankki Savonlinnan ammattiopistossa ja työskenteli kesätöissä ravintolalaivalla.

Miehensä Nathanin Muikku tapasi lomamatkalla Indonesiassa 5 vuotta sitten, ja sitten tulikin pian kuvioihin muutto Australiaan Nathanin perässä. Kun lopulta Australian viisumi oli hyväksytty, jatkui Muikun työskentely ravintola-alalla aurinkoisemmissa maisemissa. Meni jonkin aikaa niin he saivat pienen söpöläisen Harvien perheeseensä ja Muikku jäi äitiyslomalle. Australiassa he asuivat Brisbanessa ja Perthissä, mutta aurinkoisessa kengurumaassa kun opiskelu ja lastenhoito maksaa huomattavasti enemmän kuin Suomessa, syntyi päätös muuttaa takaisin Suomeen. Australiassa opiskelu yliopistossa kun maksaa nimittäin lähes 100 000 Australian dollaria ja lasten päivähoitokin on noin 100 dollaria per päivä!

Kotoa löytyy aviomies Nathan sekä pieni 1,5 vuotias Harvie. Vapaa-aikana Muikku puuhailee ”kotihommia” ja pyrkii näkemään ystäviään. Hän tykkää myös lueskella.

Muikun mietteitä Villasta:

”Villa on ihanan intiimi ja yksityinen paikka, tiiviillä tiimillä ja isolla sydämellä tehdään asioita. Aivan ihana asiakaskunta ja todella hyvällä paikalla!”

Lempiruoka: Gado Gado (Indonesialainen haalea salaatti jossa on kaaleja, ituja, tofua, tempehiä ja tulinen pähkinäkastike)

Lempimaku: Kahvi

Lempijuoma: Kahvi ja viini kilpailee ykköspaikasta

Jos olisin supersankari olisin: Kissanainen. Hän on supernainen joka saa olla ruoska kädessä ja lateksit jalassa. Tykkään myös kisuista.

Laatua kuppiin

Kevään lähestyessä olemme päivittäneet hieman tarjottavien valikoimaamme. Mikäs se onkaan yksi tärkeimmistä mitä asiakkaamme meillä nauttivat litra tolkulla? Tumma, aromikas, herättävä ja monelle tärkeä ystävämme kahvi.

Järjestimme jälleen henkilökunnallemme sokkotestin jossa maistoimme neljää eri kahvia, mukaan lukien Villalla tällä hetkellä tarjottavaa kahvia. Tulokset oli jopa yllättäviä, eri kahveista löytyi hurja määrä erilaisia maku sekä tuoksuvivahteita! Yksi oli selvästi vaaleampi paahtoisempaa, toisessa aisti kukkaset ja laventelin, kolmas oli pähkinäinen ja eräs jopa savuinen.

Tärkeää oli maistaa kahvi ilman maitoa, ja vannoutuneena maitokahvin litkijänä olikin erikoista huomata että kun kupissa on laadukasta kahvia, voi sitä oikein hyvin juoda ilman maitoa. Pakko myöntää että valitsemamme kahvi on jopa parempaa ilman maitoa.

Joten siis, äänestyksemme uuden kahvin suhteen oli yksimielinen. Uusi kahvimme on tästä lähtien Johan & Nyströmin tuottama Bourbon Jungle! Kahvi on 100% arabica papua ja maultaan voimakas ja makeankarvas. Jälkimausta löytää hieman savuisuutta. Bourbon Junglen korkealaatuiset pavut eri maanosista täydentävät toisiaan, luoden harmonisen ja ihanan tummapaahtoisen kahvin. Pavut kahviin poimitaan käsin, jolloin varmistuu että marjat poimitaan juuri oikeaan aikaan.

Johan & Nyström paahtaa kaiken kahvin Slow Roast -menetelmällä pienissä erissä. Paahtimo paahtaa papuja huomattavasti kauemmin kuin markkinoilla olevat halvemmat merkit, ja vaikka papuja onkin paahdettu pitkään ei niistä löydy ollenkaan kitkeryyttä. Maut saavat kehittyä ja muhia ihan kaikessa rauhassa.

Sumpille siis!

Maistuvien menujen mestari

Nyt onkin hyvä aika kurkistaa hieman kulissiemme taakse. Ketäs siellä keittiössä oikein häärää? Tällä kertaa esittelemme toisen kokeistamme, Erkan. Erkka on 38-vuotias virnuileva aito herrasmies, jolle asiakkaidemme tyytyväisyys on lähellä sydäntä. Alun perin vuonna 1998 uravalintaansa pähkäilevällä Erkalla oli mielessään kaksi eri vaihtoehtoa, joko suunnata puutyöalalle tai sitten ravintola-alalle. Meidän onneksemme ravintola-ala voitti.

Erkan mietteitä Villasta:

“Sehän on nyt ihan sanomattakin selvää että työympäristö Villalla on ihan uskomaton ja maisematkin ihan mukiinmenevät. Hienoa on kun itseään saa vapaasti toteuttaa. Tärkeintä on että asiakkaat poistuvat aina ovesta tyytyväisenä.”

Kotoa Erkalta löytyy kaksi ihanaa lasta, 7 vuotias poika ja 3 vuotias pieni tyttö. Erkalle on tärkeää opettaa lapsilleen kädentaitoja, ja siksi he aina välillä kotona yhdessä kokkailevat. Ja lapsille on toki hyvä nakittaa perunan kuorimiset ja muut valmistelutyöt ;)

Työmatkaa kertyy päivittäin jos jonkin verran, yhteensä melkein 300 kilometriä! Erkka kun asustaa Haminan kupeessa. Vapaa-aikana hän tykkää ottaa mukavan löysästi.

Lempiruoka: edesmenneen isäni opettama bolognese

Lempimaku: sitruuna! Raikkaan kirpeän hapokas sitruuna käy mihin vaan, suolaisena tai makeana. Luonnollinen hapon lähde

Lempijuoma: Pilpalan mökin oman kaivon pohjavesi. Ja tietenkin basic Gin&Tonic

Jos olisin supersankari olisin: Hulk, koska sitten kun keittää yli niin sitten tapahtuu, mutta tulos on kuitenkin kiitettävä